Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak by uchazeči o Hrad přistupovali k ČNB? Podívejte se na jejich odpovědi

ČNB
ČNB
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - Prezident republiky dle ústavy jmenuje a případně odvolává guvernéra ČNB, viceguvernéry i členy bankovní rady. K této pravomoci se vyjádřil kandidáti na Hrad. Nominace nových členů bankovní rady by vesměs konzultovali s ekonomy a odborníky na bankovnictví.

Lékař Marek Hilšer by nominace probíral s ekonomy, Parlamentem a vládou. "Budu dbát na jejich vysokou profesionální způsobilost, morální bezúhonnost a budu je vybírat tak, aby zajistili nezávislost a kontinuitu instituce," uvedl.

Jiří Drahoš vidí mezi ekonomy a odborníky na bankovnictví řadu lidí, s nimiž by se radil. "Patří mezi ně i někteří členové bankovní rady z minulosti," uvedl.

Bývalý český velvyslanec ve Francii Pavel Fischer poznamenal, že sice pravomoc k nominaci má výhradně prezident, ale je dobré tento krok předjednat. Ochota vyslechnout si názory ostatních podle něj vždy snižuje napětí a napomáhá porozumění.

Michal Horáček uvedl, že o ekonomice diskutuje s mnoha odborníky, jako s někdejším viceguvernérem ČNB Pavlem Kysilkou, bývalým guvernérem banky Miroslavem Singerem nebo s viceprezidentem Svazu průmyslu a dopravy Radkem Špicarem, od kterých by rád znal názor i na obsazování rady ČNB. "A zeptal bych se i dalších, protože jde o záležitost mimořádně důležitou," dodal.

Hudebník a šéf strany Rozumní Petr Hannig by se radil s českými odborníky včetně těch, co žijí v zahraničí. Jmenoval třeba ekonoma Milana Zeleného.

Bývalý premiér Mirek Topolánek poznamenal, že "přes všechny mediální i odborné útoky ponechali bývalí prezidenti ČNB její zásadní roli" a snažili se, aby v bankovní radě byly vyvážené pohledy na měnovou a inflační politiky a celkovou makroekonomickou stabilitu státu. "V tomto duchu bych pokračoval i já," dodal.

Prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek by jmenování členů bankovní rady konzultoval s odbornou veřejností. "Je důležité mít praktické životní zkušenosti, nejen znát teorii," poznamenal. Podobný názor zastává někdejší šéf mladoboleslavské automobilky Vratislav Kulhánek.

Témata:  ČNB Jiří Drahoš Michal Horáček

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 15:27

Scholz varoval Netanjahua před eskalací situace v regionu

Německý kancléř Olaf Scholz opětovně varoval v neděli v telefonickém rozhovoru izraelského premiéra Benjamina Netanjahua před eskalací situace na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy