reklama

Textař Michl Horáček, který kandidaturu na post prezidenta České republiky podal před více jak rokem, 3. listopadu 2016, připomněl, že nechtěl mít svou kandidaturu postavenou na podpoře od politiků:

„Já bych nechtěl mít svou kandidaturu, která je opřená o nějakých deset kámošů ze Senátu nebo z Poslanecké sněmovny,“ dodal v nadsázce Horáček. Vyjmenoval také řadu politiků, kteří jeho kandidaturu nepodpořili, čehož si uchazeč o hlavu státu velmi váží, protože se tím ukázalo, že žádné politické konexe zkrátka nemá.

Na dotaz proč volit právě Horáčka zpovídaný sdělil, že bude zastupovat občany: „První povinností prezidenta je zastupovat všechny lidi bez rozdílu, žádné politiky nebo zájmové skupiny.“ Nevyhnul se ani fenoménu dnešní doby, čili rozdělené společnosti a návodu, jak ji znovu stmelit. „Já nechci uměle tlačit společnost ke stmelení, to nedělá dobrotu. Chci společnost, která se hádá, ale její spor musí být plodný,“ překvapil účastníky diskuze Horáček.

První den v úřadu by se omluvil dědicům Ferdinanda Peroutky a uhradil odškodné: „Kancelář prezidenta republiky byla odsouzena k tomu, aby se omluvila a zaplatila Ferdinandu Peroutkovi a jeho dědicům. První věcí je tedy omluvit se a zaplatit,“ vzpomněl si Horáček na dva roky starou kauzu prezidenta Zemana, který prohlásil, že četl článek s titulkem „Hitler je gentleman“ v revue Přítomnost od Františka Peroutky. Dědicové se ohradili, že takový článek neexistuje. Spor se dostal k soudu a český stát se má podle rozsudku omluvit.

Dále si vzpomenul na bezpečnostní rámy na Pražském hradě, které zruší, neboť podle něj slouží zejména ke kumulaci osob, což zvyšuje riziko teroristického útoku.