Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Agresivní pacient po zásahu taserem zemřel. ÚS stížnost rodiny odmítl

Ústavní soud
Ústavní soud
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Brno - Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost v kauze agresivního psychiatrického pacienta, který zemřel v olomoucké nemocnici po zásahu policejním taserem. Generální inspekce bezpečnostních sborů již dříve konstatovala, že nezjistila žádné pochybení policistů, kteří proti pacientovi zasahovali.

Pacient nejprve vysadil dveře, pak se popral se sanitářem, kterého například škrtil požární hadicí, a také s lékařkou. Poté strhl stropní podhledy i světlo a stříkal na obnažené elektrické vedení vodu z hydrantu. Když přijeli policisté, postupovali proti pacientovi s matrací coby štítem proti vodnímu proudu. Poté jej povalili na zem. Nakonec policista třikrát použil taser, následně sestra pacientovi dala injekci s uklidňujícími léky. Brzy zdravotníci a policisté zjistili, že muž nedýchá, začali jej resuscitovat, avšak neuspěli.

Stížnost k ÚS podla sestra zemřelého. Podle ústavních soudců bylo vyšetřování zásahu standardní. Je prý pochopitelné, že pro mužovu rodinu není snadné přijmout ztrátu blízké osoby. Ke smrti pacienta podle ÚS vedl "souběh celé řady relativně bezvýznamných okolností, které nebylo možné predikovat, ale za které není současně možné nikoho vinit".

"Skutečnou satisfakci nemůže přinést potrestání těch, kdo se snažili situaci vyřešit, ať tím, že na ni správným způsobem reagovali, nebo tím, že se bránili a chránili svá zaručená práva," stojí v usnesení.

Zásah policistů řešila inspekce kvůli podezření z usmrcení z nedbalosti, nakonec případ odložila. Rodina neuspěla ani u státního zastupitelství. Podle ústavní stížnosti policisté a zdravotníci nepřizpůsobili svůj postup situaci a dostatečně se na něj nepřipravili. Mohli prý použít třeba vystřelovací sítě nebo uspávací šipky. Podle generální inspekce byla jedinou alternativou k taseru střelná zbraň. Případem se zabývala i veřejná ochránkyně práv. Dospěla k závěru, že policisté použili taser oprávněně.

Témata:  Ústavní soud ČR psychiatrie pacienti

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 16:19

Policejní zásah ve škole na Tachovsku skončil zadržením jedné osoby

Policie v úterý po poledni zasahovala v jedné ze škol na Tachovsku v Plzeňském kraji. Zadržela mladého muže, který měl vyhrožovat dvěma osobám. Další podrobnosti k případu se policie teprve chystá zveřejnit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy