reklama

Zdechovský se obrátil na Generální ředitelství pro hospodářskou soutěž Evropské komise, aby se situací zabývalo. Globální lídr v prodeji nábytku IKEA plánuje, že od roku 2020 nebude prodávat žádné výrobky kromě recyklovaných nebo s certifikací FSC. V ČR je tato certifikace minoritní, naopak většina lesních hospodářů využívá konkurenční certifikaci PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification). Vyjádření IKEA ČTK shání.

"Navrhovatel má za to, že existuje důvodné podezření, že společnost IKEA Group zneužívá své dominantní postavení na trhu. Jednání společnosti IKEA Group porušuje volnou soutěž na vnitřním trhu Evropské unie a je způsobilé ovlivnit obchod mezi členskými státy," píše Zdechovský. Obě certifikace jsou dobrovolné.

PEFC certifikace například využívá státní podnik Lesy ČR, kterému patří skoro polovina českých lesů. Systémem PEFC je v ČR certifikováno zhruba 70 procent lesů, FSC pak kolem dvou procent. České ekologické organizace již letos v létě varovaly před tím, že pokud Lesy ČR nezmění druh certifikace dřeva, ohrozí až 4000 pracovních míst v dřevozpracujícím průmyslu. Ministerstvo zemědělství tehdy uvedlo, že nehodlá státní podnik, do změny nutit. Hlavní rozdíl mezi certifikacemi spočívá v tom, že PEFC umožňuje větší holoseče lesů, nemá také tak přísné požadavky na druhové složení při obnově lesů.

Ministerstvo tehdy uvedlo, že zaujímá neutrální postoj k jakékoliv certifikaci. Podle úřadu jde o záležitost vlastníků lesů a dřevozpracujících firem. Mluvčí úřadu Markéta Ježková však dodala, že ministerstvo by chtělo, aby byly obě certifikace vzájemně uznatelné. Že by nějaká firma mohla podmiňovat příjem dřeva jenom jedním z certifikátů, považuje úřad za nepřijatelné.

Podle ministerstva je systém FSC pro vlastníky lesů ekonomicky nevýhodný, přinesl by omezení hospodaření. Oproti PEFC omezuje používání holosečí nad rámec současné legislativy, jejich velikost by musela být do 0,9 hektaru.

Změnu certifikace u Lesů ČR by si přála Hospodářská komora ČR. Proti tlaku na změnu je naopak například Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů ČR.