Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman podepsal dekrety 52 profesorů, výhrady neměl k žádnému jménu

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman dnes podepsal jmenovací dekrety 52 profesorů vysokých škol. Předá jim je nový ministr školství Robert Plaga (ANO). Mezi jmenovanými je sedm profesorek včetně režisérky Heleny Třeštíkové. Nejvíce kandidátů navrhla Univerzita Karlova.

Vláda doporučila Zemanovi jmenovat 52 nových profesorů, prezident tak oproti některým případům v minulosti žádného nevyškrtl.

Zastoupeni jsou hlavně technici, lékaři a chemici. Je mezi nimi například ředitel Fakultní nemocnice Olomouc Roman Havlík nebo loňský laureát Ceny Neuron za přínos světové vědě fyzik Jan Peřina. Dalším novým profesorem je držitel šesti Českých lvů za nejlepší kameru ve filmu Vladimír Smutný.

Procedura jmenování profesorů je ostře sledovaná od jara 2013, kdy Zeman dlouho odmítal jmenovat profesorem literárního historika Martina C. Putnu. Vadilo mu jeho údajně nevhodné chování na veřejnosti.

Na jaře 2015 pak Zeman odmítl podepsat jmenovací dekrety jiných tří navržených kandidátů. Profesory se kvůli tomu nestali Ivan Ošťádal a Jiří Fajt z Univerzity Karlovy a Jan Eichler navržený Vysokou školou ekonomickou. Prezident odmítnutí zdůvodnil prohřešky kandidátů z minulosti.

Všichni dotčení se bránili žalobou. Eichler ji později stáhl. Fajt podal ústavní stížnost. Ošťádal u Ústavního soudu neuspěl a svou žalobu u Městského soudu v Praze poté stáhl. O jeho stížnosti by měl rozhodovat ještě Nejvyšší správní soud.

Témata:  Miloš Zeman vysoké školy školství

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy