reklama

"Myslím, že si uvědomují, že to rozhodnutí o kvótách, které já považuji za nesmyslné a nevyřeší problém ilegální migrace, má celkově negativní dopad na image Evropské unie a Evropské komise. Proto předpokládám, že takovou chybu už ty státy opakovat nebudou," uvedl Babiš k případnému přehlasování.

Státy EU už od jara 2016 jednají o reformě unijního azylového systému, právě možnost, že by si v krizové situaci migranty země přebíraly, ale osmadvacítku dál rozděluje. Summit EU v říjnu dal najevo, že by se o reformě mělo rozhodovat konsenzuálně, premiéři a prezidenti si dali čas do poloviny příštího roku.

ČR a další země byly v roce 2015 na úrovni ministrů vnitra přehlasovány při rozhodování o jednorázovém mechanismu přebírání žadatelů o azyl z Itálie a Řecka. Ten byl ukončen letos v září a ČR kvůli odmítnutí se na věci podílet čeká žaloba u unijního soudu.

Premiér připomněl, že státy visegrádské čtyřky dají na projekt posílení ochrany hranic Libye dohromady asi 35 milionů eur (téměř 900 milionů korun). Bude o tom jednat i s italským premiérem, jehož země čelila během migrační krize náporu uprchlíků. "Byly různé názory, jestli tu částku rozdělit podle podílu na HDP, nebo podle počtu obyvatel. Jak jsem pochopil od našich expertů, tak se víceméně čeká nějaká shoda na stejné částce pro všechny," uvedl dnes Babiš.

Ohledně žaloby na Česko kvůli ignorování kvót napíše Babiš dopis předsedovi Evropské komise Jeanu-Claudeu Junckerovi. "Chci ho požádat o separátní jednání příští rok, až bude mít čas," dodal premiér.