Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi se hrozeb z Bruselu nebojí. Proti uprchlickým kvótám je drtivá většina

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: UNHCR

Praha - V říjnovém šetření Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) dotazovalo sadu otázek týkajících se postojů veřejnosti k přijímání uprchlíků a k zavádění tzv. imigračních kvót pro jednotlivé státy EU, podle nichž by příchozí imigranti měli být mezi tyto státy přerozdělováni. Dotazovaní konkrétně vyjadřovali své postoje k přijímání uprchlíků z oblastí postižených válečným konfliktem obecně, uprchlíků z Blízkého východu a severní Afriky a uprchlíků z Ukrajiny.

Nově do výzkumu byla zařazena otázka týkající se přijímání uprchlíků z muslimských zemí za předpokladu, že by odmítnutí mělo za následek ztrátu peněz z evropských fondů, a dvě otázky zjišťující povědomí a postoje ve vztahu k migračním kvótám.

Čtyři pětiny Čechů se staví proti tomu, aby Česko přistoupilo k plnění migračních kvót, podle nichž by země měla přijmout část úspěšných žadatelů o azyl v Evropské unii. Rozhodné ne uvedlo 55 procent respondentů, spíše proti jich bylo 25 procent. Pro plnění kvót se vyslovilo 11 procent dotázaných.

Názor koresponduje s postojem lidí k přijímání uprchlíků z muslimských zemí, pokud by jejich nepřijetím hrozila ztráta peněz z evropských fondů. Hrozba ztráty peněz z fondů nemá na postoj občanů velký vliv, uvedlo CVVM. Proti přijetí muslimských uprchlíků se vyslovilo 81 procent Čechů. Na Slovensku bylo proti 82 procent dotázaných a v Polsku 74 procent.

Odpor k plnění kvót mírně klesá se zlepšující se životní úrovní. Více otevření přijetí válečných uprchlíků jsou lidé, kteří se na pravolevé škále politické orientace řadí k pravici. "Z hlediska stranických preferencí jsou přijímání uprchlíků více nakloněni voliči TOP 09, KDUČSL a ODS, naopak ve zvýšené míře odmítavě se k němu stavějí rozhodnutí nevoliči a voliči SPD," uvedl soc.cas.cz.

Témata:  Češi uprchlíci průzkumy

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 18:08

Lipavský reaguje na íránský útok na Izrael. Velvyslanec půjde na kobereček

Česká diplomacie si kvůli víkendovému útoku na Izrael předvolá íránského velvyslance, uvedl ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) v pondělí. Teherán podle Lipavského ohrozil bezpečnostní situaci na Blízkém východě. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy