Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O Babiše je v Bruselu zájem. Ještě před summitem jedná s Tuskem

Andrej Babiš, premiér a předseda hnutí ANO
Andrej Babiš, premiér a předseda hnutí ANO
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brusel - Premiér Andrej Babiš se dnes krátce před zahájením unijního summitu sešel v Bruselu s Donaldem Tuskem. Jejich diskuse by se mohla týkat aktivního zapojení zemí visegrádské čtyřky (V4 - Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) do evropských záležitostí.

Tusk v podkladových poznámkách pro debatu na summitu označil kvótový mechanismus za nefunkční a za věc, která unijní státy jen rozděluje. Vyvolal tím mimo jiné ostrou reakci Evropské komise, která kvóty v květnu 2016 zahrnula do své reformy unijního azylového systému a dál na mechanismu trvá pro případ výrazné krizové situace v některém členském státě.

Česko a další země ze středu a východu Evropy, podobně jako nyní i Tusk, zdůrazňují, že přesunuto v rámci kvót bylo jen 32.000 osob z původně předpokládaného počtu až 160.000 lidí.

Česko převzalo pouze 12 lidí a předchozí vláda Bohuslava Sobotky oznámila, že se na kvótách podílet nehodlá. Babiš dnes Tuska ocenil a konstatoval, že šéf Evropské rady má odvahu říct to, co si "všichni myslí".

Tuskův blízký spolupracovník v úterý uvedl, že předseda Evropské rady bude chtít s Babišem hovořit například o možnostech, jak pozitivním způsobem zapojit země visegrádské skupiny do rozhodování EU.

Babiš dopoledne absolvoval jednání s premiéry V4, ke schůzce se následně připojil i italský premiér Paolo Gentiloni a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Právě s Junckerem by se měl Babiš ještě v průběhu summitu setkat.

Témata:  Andrej Babiš Donald Tusk EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy