Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový ministr školství se ujal úřadu, okamžitě volal po finanční revizi inkluze

Ministerstvo školství
Ministerstvo školství
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Nový ministr školství Robert Plaga (ANO) byl dnes uveden do funkce. Bude řešit finanční revizi inkluze. Nechce, aby náklady na společné vzdělávání zasáhly do zvyšování platů školských pracovníků. Premiér Andrej Babiš (ANO) na briefingu po uvedení Plagy kritizoval státní příspěvky pro soukromé školy.

"Jeden z prvních úkolů je provést finanční a věcnou revizi inkluze. Situace není dobrá. Byl bych rád, aby to nemělo dopad na navýšení mezd pedagogických i nepedagogických pracovníků," řekl Plaga.

Další prioritou bude podle něj také financování a podpora sportu a s tím související vznik samostatné agentury pro sport. Podle Babiše by měl řešit rozdělování státních peněz na sport nový vládní zmocněnec.

Plaga, který střídá v čele ministerstva Stanislava Štecha (za ČSSD), provede také na úřadě personální změny. Z ministerstva odejdou političtí náměstci Petr Pavlík (ČSSD) a Jaroslav Fidrmuc (KDU-ČSL). Plaga, který sám začínal jako politický náměstek, chce podle Fidrmuce posty politických náměstků zcela zrušit.

Na ministerstvu školství je ještě šest odborných náměstků. Sedmým byl dosud Plaga, který po začátcích na postu politického náměstka vedl sekci pro vysoké školy a výzkum.

Témata:  školství Andrej Babiš vláda Robert Plaga Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy