Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Koťata bílých tygrů byla pokřtěna. Taková dostala jména

Mládě bílého tygra, ZOO Liberec
Mládě bílého tygra, ZOO Liberec
Foto: ZOO Liberec

Liberec - V ZOO Liberec se dnes konaly křtiny vzácných bílých tygrů, kteří se narodili v únoru. Dostali jméno Shankar a Maia.

Od veřejnosti zoo dostala téměř 2100 tipů a vybrala jména, která se vztahují k předchůdcům tříměsíčních mláďat. "Minule jsme měli samici Gaiu, teď máme Maiu," uvedl mluvčí zoo Jan Kubánek.

U samce asociaci vyvolal indický instrumentalista Ravi Šankar (Shankar), který byl celosvětově známým hráčem na sitar. "Sitar bylo jméno druhého tygřího samce v libereckém chovu," řekl Kubánek.

Jméno Shankar je v Indii, domovině tygrů, hodně užívané. Podle mluvčího zoo se dá volně přeložit jako dobročinný nebo dárce blaha. Jméno Maia je známé hlavně z mytologie. Pro Římany byla ztělesnění bohyně jara, v řecké to byla dcera Titána Atlanta. Jméno postavy z řeckých legend nese i otec tygřích mláďat - Paris.

Zdroj: YouTube

Liberecká zoo má bílé tygry od roku 1994, úspěšný odchov se jí ale povedl teprve potřetí. Bílí tygři jsou nejpopulárnějšími a nejatraktivnějšími zvířaty liberecké zoo. Když se před čtyřmi lety narodila trojčata Sambur, Gaia a Liam, meziročně návštěvnost zahrady stoupla o více než deset procent. Nárůst zaznamenalo zoo i nyní, i když jsou tygři v expozici jen krátce.

Témata:  Zoo Liberec tygři

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 20:05

Ukrajinští piloti budou trénovat na dalších třech nizozemských F-16

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy