reklama

Poprvé zkušený sokolník, kterého mnozí znají z nedalekého hradu Grabštejn, představí své dravce mezi nimiž nechybí sokol, výr, poštolka nebo káně, v úterý 22. srpna. Ukázky pak budou na programu zoo každé úterý a čtvrtek od 14:00 a 16:00 až do poloviny října.

Liberecká zoologická zahrada má jednu z nejbohatších kolekcí dravých ptáků v Evropě. V minulosti například jako první na světě dokázala po umělém oplodnění odchovat orla křiklavého nebo jako první v republice odchovala supy himálajské. Letos jako první na světě dokázala odchovat mládě orla nejmenšího.

"Jsme zapojeni do dvou reintrodukčních programů - s orlosupem bradatým a orlem mořským. Odchovaná mláďata těchto druhů vypouštíme zpět do volné přírody. Tímto způsobem se nám podařilo reintrodukovat už více než 15 dravců. I z tohoto důvodu věřím, že sokolnické ukázky budou nejenom atraktivním doplňkem návštěvy zoo, ale také poskytnou našim návštěvníkům spousty nových zajímavých informací ze života těchto unikátních tvorů," doplnil ředitel zoo David Nejedlo.

Počátky českého sokolnictví spadají do pátého století a hlavní rozmach zaznamenalo ve středověku. Zájem o tento způsob lovu začal ale po vynalezení palných zbraní upadat. Dnes už sokolnictví není chápáno pouze jako starověké umění lovu. Sokolnictví je od roku 2010 na seznamu nehmotného dědictví Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu UNESCO.