Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku se objevil nový subtyp ptačí chřipky, před časem se objevil i v Německu

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha/Berlín - U uhynulé labutě z liberecké zoo byl veterináři potvrzen nový subtyp viru ptačí chřipky. Nešlo o H5N8, ale o H5N5, který byl před časem zachycen v Německu. Tam už vybili přes půl milionu kusů drůbeže.

"Laboratorní výsledky vyšetření uhynulé labutě ze ZOO Liberec potvrdily nový subtyp ptačí chřipky H5N5, který byl před časem zachycen v Německu," uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal. Veterináři chorobu u labutě, která patřila liberecké zoo, ohlásili v pátek, šlo o třetí ohnisko nemoci v Libereckém kraji.

Zoologická zahrada zůstala pro veřejnost otevřena, řekl minulý týden krajský ředitel veterinární správy Roman Šebesta. Odborníci z liberecké zoo před několika dny přesunuli ze tří venkovních míst do vnitřních prostor druhy, které jsou k ptačí chřipce náchylné.

Veterináři o víkendu také potvrdili 28. ohnisko ptačí chřipky v ČR. Bylo na území jihočeského kraje na Strakonicku ve Volyni, kde během dneška utratí 100 kusů vodní a hrabavé drůbeže.

Ministerstvo zemědělství zatím eviduje 830 žádostí o odškodnění za zlikvidované ptáky. Kvůli chřipce bylo již usmrceno od začátku roku v Česku více než 58.000 ptáků.

Od počátku loňského listopadu do konce ledna vybili němečtí farmáři ve spolupráci s hygieniky zhruba 391.000 kuřat, krocanů a kachen v chovech, v nichž se prokázala přítomnost viru ptačí chřipky. Dalších asi 154.000 kusů drůbeže se zlikvidovalo z preventivních důvodů.

Ptačí chřipka se v posledních měsících objevila na farmách v řadě evropských zemí včetně Rakouska, SR, Nizozemska, Francie, Polska, Maďarska či Chorvatska.

Témata:  ptačí chřipka Zoo Liberec Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy