reklama

"Nejspíš půjde o novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění," řekl dnes ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Letos v červnu zrušil ustanovení o proplácení pomůcek jako jsou berle, oční čočky nebo vozíky Ústavní soud na návrh skupiny senátorů. Pokud by se zákon nestihl, hrozí miliardové škody.

"Byl jsem překvapen, že se zatím tady toho příliš neudálo. Zákon musí být napsán během ledna či února," řekl nový ministr s tím, že musel nasadit "téměř krizové řízení", aby se hned začalo pracovat.

Na ministerstvu dnes zasedají odborníci, jejichž názory chce ministerstvo zapracovat. Podle ministra musí být hlavně rozhodování pojišťoven předvídatelné. Posuzovat by je mohl například Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) nebo po úpravě systému zdravotní pojišťovny jako dosud.

Pokud by ministerstvo zákon připravit nestihlo, hrozí velké finanční dopady. "Podle odhadů zdravotních pojišťoven jsou to asi dvě miliardy korun, které by od 1. ledna 2019 pojišťovny hradily nad rámec asi těch 6,5 miliardy korun, které v současné době hradí na zdravotnické prostředky na poukaz," vysvětlil ministr.

Senátoři ve svém podání k ÚS kritizovali systém, jakým pojišťovny stanovují úhrady. Podle nich umožňuje pojišťovnám, aby si fakticky samy určovaly, jestli a v jaké výši pomůcku uhradí. Soud v tom spatřuje nesoulad se základním právem občanů na bezplatnou zdravotní péči a na zdravotní pomůcky na základě veřejného zdravotního pojištění. Do přijetí nové zákonné úpravy trvá zdravotním pojišťovnám povinnost interpretovat napadená ustanovení takovým způsobem, aby se co nejvíce respektovala práva všech dotčených subjektů.