Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Situace po volbách? Češi spokojeni nejsou, jasno nemají ani Babišovi voliči

4. celostátní sněm hnutí ANO
4. celostátní sněm hnutí ANO
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Česká veřejnost nemá jednoznačný názor na uspořádání vlády, která by měla vzniknout na základě výsledků říjnových voleb do Poslanecké sněmovny. Ukázal to průzkum agentry STEM. Dvě pětiny občanů (39 %) by preferovaly menšinovou vládu ANO s nějakou další stranou. Jasno nemají ani voliči samotného hnutí ANO. S výsledky povolebního vyjednávání politických stran o funkcích v Poslanecké sněmovně a nové vládě je nespokojena téměř třípětinová většina občanů (58 %).

"Podle očekávání jsou nejčastěji spokojeni voliči hnutí ANO (68 procent), kteří jsou jediným politickým táborem, kde spokojenost převažuje," uvedli autoři průzkumu. Vyšší než průměr v populaci je ještě spokojenost mezi voliči KSČM, naopak zcela jednoznačně převažuje nespokojenost mezi voliči lidovců, ODS, TOP 09 a ČSSD.

Agentura upozornila, že během jejího dotazování mezi 1. až 11. prosincem prezident Miloš Zeman jmenoval premiérem předsedu ANO Andreje Babiše, jeho hnutí ale nemělo pro plánovanou menšinovou vládu dojednanou podporu ve Sněmovně. Z nabízených možností menšinovou vládu ANO preferovalo 16 procent lidí, pětina většinový kabinet ANO s SPD a KSČM. Menšinovou vládu ANO s další stranou by chtělo 39 procent dotázaných. Čtvrtina se vyjádřila pro rychlé uspořádání nových sněmovních voleb.

Jednoznačné stanovisko nemají k uspořádání vlády voliči ANO. Zhruba stejným podílem jsou zastoupeni zastánci samostatné menšinové vlády ANO a ti, kteří by v menšinovém kabinetu uvítali ještě zastoupení další strany. "Naopak poměrně jednoznačný (a nikterak překvapivý) je postoj voličů KSČM a SPD, kteří preferují většinovou vládu ANO a právě SPD a KSČM," podotkli autoři průzkumu.

Nejvíce roztříštěný je podle STEM postoj voličů ČSSD, nejčastěji by ale uvítali menšinovou vládu ANO a jiné strany.

Povolební vyjednávání jednotlivých sněmovních stran lidé v průzkumu hodnotili formou školních známek. Nejlepší průměr 2,9 si vysloužilo hnutí ANO. Průměrnou známku mezi 3,2 a 3,3 dostali Piráti, komunisté a SPD, demokratický blok tvořený ODS, lidovci, TOP 09 a STAN měl průměr 3,6 a sociální demokraté 3,7. Postup "své" strany nejlépe hodnotili voliči ANO a komunistů, nejhůře ČSSD a stran Demokratického bloku.

Témata:  vláda průzkumy Hnutí ANO

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy