reklama

Nejpřísnější trestní sazba je od pěti do 12 let, právní kvalifikace se u jednotlivých osob liší. Kadlček s podáním obžaloby čekal na oficiální vyrozumění ze Sněmovny, že se Půta vzdal poslaneckého mandátu a nevztahuje se na něj imunita.

Půta byl už v listopadu 2014 obviněn z přijetí statisícového úplatku a ze zneužití pravomoci v souvislosti s rekonstrukcí kostela sv. Máří Magdalény v Liberci. Projekt za 65 milionů korun měl získat evropskou dotaci z ROP Severovýchod. Žádné evropské peníze ale na projekt vyplaceny nebyly.

Hejtman je obžalován z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby, za což mu hrozí pět až deset let vězení. Půta od začátku obvinění odmítá a neúspěšně proti němu podal stížnost. Jediné, co připustil jako chybu, bylo, že se kromě kanceláře na hejtmanství setkával s některými obžalovanými na benzince.

Kauza se týká ještě jednoho evropského projektu, a to oddychové zóny Perštýn za více než 30 milionů korun. V tom ale Půta jako obviněný nefiguruje.

Obžalovaní jsou stíhaní pro trestné činy poškozování finančních zájmů Evropské unie, podplácení, přijetí úplatku, zneužití pravomoci úřední osoby, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a legalizace výnosů z trestné činnosti.