Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O Vánocích do kostela? Tento zvyk dodržuje stále méně Čechů

Noc - Kostel sv. Petra a Pavla na Vyšehradě
Noc - Kostel sv. Petra a Pavla na Vyšehradě
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Do kostela chodí jen velmi málo občanů ČR (8 %), pokud za pravidelnou účast považujeme alespoň jednou měsíčně. Ukázal to průzkum agenty STEM. V době Vánoc však do kostela přichází více lidí, a to i mnozí z těch, kteří o sobě říkají, že nejsou věřící: návštěva kostela totiž patří mezi vánoční zvyky pro téměř dvě pětiny občanů (38 %).

Lidí hlásících se k víře v Boha od roku 1995, kdy STEM začal podíl věřících zjišťovat, ubylo z 39 procent na letošních 33 procent. Nejméně jich bylo v roce 2012, a to 30 procent. Výrazně vyšší podíl věřících je v moravských krajích republiky, kde se k víře hlásí 41 procent lidí. V českých krajích je věřících jen 28 procent. V Boha také častěji věří ženy než muži a lidé ve věku nad 60 let.

Pravidelných návštěvníků kostelů je podobné množství jako v polovině 90. let, kdy aspoň jednou měsíčně přišla rovná desetina Čechů. Ubylo ale lidí, kteří do kostela chodí každoročně o Vánocích. V roce 1995 jich bylo 45 procent.

STEM se v loňském roce i letos zajímal o hodnocení církevních restitucí veřejným míněním. Aktuálně (stejně jako v roce 2016) necelá třetina českých občanů považuje za správné, že se církvím vrací bývalý majetek. Většina však vyjadřuje nesouhlasný postoj.

Ani mezi věřícími lidmi není názor jednoznačný: mezi lidmi, kteří pevně věří v Boha, je téměř čtvrtina těch, kteří církevní restituce nepovažují za správné, mezi „spíše věřícími“ je to dokonce více než polovina. Naopak i mezi lidmi, kteří v Boha nevěří, je určitý podíl lidí (mezi „spíše nevěřícími“ více než čtvrtina), kteří s vracením majetku církvím souhlasí.

Témata:  Vánoce průzkumy Češi církev

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy