reklama

Řidičské průkazy

V roce 2007 vydaly úřady po celé zemi více než 800 tisíc řidičských průkazů. Vzhledem k tomu, že doklady platí 10 let, všechny tyto řidiče tak letos čekala výměna dokladů. Jenže doposud si pro nový doklad přišlo jen asi 480 tisíc lidí. Téměř čtvrt milionu řidičů si průkaz včas nevyměnilo. Téměř polovina řidičů, kterým řidičský průkaz letos propadl, patří podle ministerstva dopravy do skupiny lidí starších než 61 let. Někteří z nich si proto možná už o nové doklady nepožádají.

K výměně řidičského průkazu za nový stačí přijít s platným průkazem totožnosti na příslušný úřad obce s rozšířenou působností (podle místa trvalého bydliště řidiče) a donést jednu průkazovou fotografii a současný řidičák. Lhůta pro vydání je 20 dnů. V případě, že řidič bude spěchat, může si jej nechat vyřídit expresně do 5 dnů. Musí ale počítat s tím, že za něj zaplatí 500 korun.

Od 1. července 2018 budou mít nově řidiči možnost požádat o vydání nebo o výměnu  řidičského průkazu na jakémkoliv obecním úřadu obce s rozšířenou působností. Doposud bylo nutné vyřizovat veškeré náležitosti týkající se agendy řidičů na úřadě v místě trvalého bydliště. Dalším zjednodušením administrativy pro řidiče je to, že od 1. července nebudou muset nosit na úřad papírovou fotografii. Úředníci budou pořizovat fotografie digitální, stejně jako je tomu u občanských průkazů.

Úřady mají mezi svátky jen omezený provoz

Pokud patříte k těm, kterým platnost řidičáků či jiného dokladu končí, nezapomeňte se před návštěvou úřadu ujistit, že je otevřený. Řada pracovišť totiž funguje přes Vánoce pouze v omezeném režimu. Během vánočních svátků jsou úřady zcela zavřené, někde letos dokonce neotevřou ani 29. prosince.

Maximální příspěvek na spoření

Pokud si spoříte na bydlení a chcete získat celý státní příspěvek, musíte mít na spořícím účtu na konci roku nejméně 20 tisíc korun. V tom případě vám stát přispěje 2000 korun. Je tedy důležité si pohlídat, jestli je příslušná suma skutečně na účtu. U penzijního spoření pak získá klient největší odpočet na daních, když na účtu bude mít na konci roku celkem 24 tisíc korun. Pokud si spoříte pravidelně každý měsíc 2 tisíce, dosáhnete na maximální daňovou úsporu automaticky. pokud na částku nedosahujete, můžete provést jednorázový vklad. Nezapomeňte však bance nahlásit, že se jedná o mimořádný vklad pro daňové účely.

Datové schránky budou mít mimořádnou výluku

Potřebujete do konce prosince něco vyřídit prostřednictvím datové schránky? Pokud ano, je třeba vše stihnout do čtvrtka 28. prosince. Od 29. prosince od 16:00 až do 2. ledna do 16:00 proběhne mimořádná vícedenní výluka informačního systému datových schránek V tuto dobu nebude možné využívat datové schránky ani související služby.

Po tuto dobu budou zcela nedostupné služby CzechPOINT@home na Portálu veřejné správy (např. Žádost o výpis z Rejstříku trestů do datové schránky, Výpis bodového hodnocení řidiče). Na kontaktních místech veřejné správy (na úřadech, pobočkách České pošty, Hospodářské komory, u notářů atd.) v tomto období nebudou dostupné veškeré služby související s datovými schránkami (např. žádost o zřízení datové schránky, žádost o znepřístupnění datové schránky) a dále služba autorizované konverze s možností zaslání/vyzvednutí do/z Úschovny systému Czech POINT. Odstávka informačního systému je nezbytná kvůli obnově technologické infrastruktury a související migraci dat, vysvětluje úřad.

Nakupte včas

Nezapomeňte, že vánoční svátky patří k těm, kdy musí mít velké obchody podle zákona zavřeno. 25. a 26. prosince nenakoupíte vůbec, 24. prosince budou mít obchody otevřeno jen do 12:00. Dávejte si ale pozor, některé obchody už ohlásily, že ani na Štědrý den dopoledne své dveře neotevřou.