Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chystáte se nakupovat na Štedrý den? Roste počet obchodů, které budou mít zavřeno

Nákupy potravin, ilustrační fotografie
Nákupy potravin, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - V Česku přibývá obchodů, které mají na Štědrý den zavřeno. Letos poprvé zavře 24. prosince Penny market, nenakoupíte ani v prodejnách IKEA, Kika, Sconto nábytek, hračkářství Hamleys či XXX Lutz. Ještě před deseti lety měla většina řetězců otevřeno do 16 či 17 hodin. Na první a druhý svátek vánoční budou mít obchody i nákupní centra v drtivé většině zavřeno.

Většina řetězců s převahou potravin využije zákonného omezení a prodejny uzavře v poledne, mezi nimi Billa, Globus či Albert. Tesco zavře letos prodejny 24. prosince v 11 hodin. "Snažíme se tímto vyjít vstříc i naším zaměstnancům, aby si mohli užít Štědrý večer v rodinném kruhu," uvedl mluvčí Václav Koukolíček.

"Pro Penny Market je obzvlášť důležité zajistit svým zaměstnancům náležité pracovní podmínky. Chceme, aby si odpočinuli po hektickém předvánočním období. Zároveň je to i poděkování za jejich celoroční práci," řekl jednatel Penny Marketu Martin Peffek.

V pražském Palladium budou menší prodejny 26. prosince a 1. ledna otevřené. Na Silvestra budou mít obchody zkrácenou otevírací dobu většinou do 17 hodin.

Na Štědrý den odpoledne bude možné nakoupit potraviny v menších obchodech, otevřeny budou obchody Žabka, některé prodejny Sklizeno či obchody Billa stop&shop na čerpacích stanicích.

Obchody musí podle nové legislativy zavřít na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den mohou mít otevřeno do 12:00.

Témata:  Vánoce obchody Penny Market

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 20:05

Ukrajinští piloti budou trénovat na dalších třech nizozemských F-16

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy