reklama

"Jak znám manželku, na výsady si nikdy nepotrpěla," poznamenal Drahoš. Pro lékaře a aktivistu Marka Hilšera to není priorita a nebude takovou zákonnou úpravu prosazovat.

"Manželka prezidenta má už z hlediska symboliky svého postavení velkou moc a nechal bych na každé jednotlivé 'první dámě', aby s ní naložila, jak nejlépe umí," uvedl Horáček. Dodal, že jeho žena by se jistě věnovala tomu, co dělá už řadu let, tedy péči o hendikepované a opuštěné děti, o umírající a o "další křehké mezi námi".

Zákonnou změnu nechce ani někdejší předseda vlády Mirek Topolánek. "Některé státy - a nejsou tak daleko od nás - mají první dámy daleko méně viditelné a nikomu to nevadí," poznamenal.

Bývalý velvyslanec ve Francii Pavel Fischer uvedl, že zákon není nutný. "První dáma (nebo první pán!) potřebuje jisté minimální zázemí, které již dnes v rámci kanceláře prezidenta má. Ústavu nebo zákony kvůli tomu nemusíme měnit," napsal bývalý spolupracovník prvního českého prezidenta Václava Havla.

Měnit zákon v této záležitosti není vůbec potřeba ani podle prezidenta Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiřího Hynka a proti je i bývalý šéf mladoboleslavské Škody Auto Vratislav Kulhánek. Šéf strany Rozumní Petr Hannig podotkl, že hlavou státu je prezident. "Navázal bych na (T. G.) Masaryka, který nic takového neprosazoval," poznamenal.