reklama

"Od 15. prosince jsme posílili provoz o tři vozidla," uvedla mluvčí záchranné služby Jana Poštová.

Větší vytíženost záchranářů před svátky je podle mluvčí obecně dána tím, že toto období bývá pro lidi stresující, což se odráží i na počtech zdravotních problémů. Z hlediska akutních stavů a úrazů nyní čeká záchranáře nejnáročnější období, které každý rok nastává na konci roku.

Uvízlá rybí kost v krku, tedy problém tradičně spojovaný se štědrovečerní večeří, je podle Poštové poměrně vzácným jevem. Letos operátoři záchranné služby řešili tři případy, z toho jednou se situaci podařilo vyřešit radou po telefonu, jednou pracovníci záchranky problém vyřešili na místě a jednou byla nutná hospitalizace. Záchranáři také asistovali u šesti požárů, z nichž dva zřejmě vznikly od vánočního stromku.

Loni na Štědrý den záchranáři řešili 371 událostí, což byl silný nadprůměr, o rok dříve to bylo jen 286 případů, což byl podprůměrný počet.

Z dlouhodobého hlediska stoupá každoročně přibližně o pět procent počet výjezdů záchranářů. Jen v loňském roce v Praze vyjeli asi ke 120.000 případů. V 75 procentech je důvodem náhlé onemocnění, čtvrtinu případů tvoří úrazy. V desetině případů vyjíždějí záchranáři k dětem.