Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ÚS řeší stížnost Holovské kvůli kandidátům na prezidenta

Ústavní soud
Ústavní soud
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Brno - Ústavní soud obdržel stížnost Terezie Holovské, která už dříve zpochybnila pětici kandidátů na prezidenta s vícenásobnými podpisy. Holovská už dříve z formálních důvodů neuspěla u Nejvyššího správního soudu (NSS). Po Ústavním soudu chce, aby usnesení NSS z poloviny prosince zrušil.

Stížnost dnes soud zveřejnil na svém webu, podle vedoucího analytického odboru Lubomíra Majerčíka stížnost přišla již na Štědrý den. Kdy bude Ústavní soud stížnost řešit, zatím není zřejmé. "Bude se jí zabývat celé plénum a soudci jsou si dobře vědomi termínu prezidentských voleb," uvedl Majerčík. První kolo prezidentské volby se uskuteční 12. a 13. ledna 2018. Druhé kolo připadá na 26. a 27. ledna. 

NSS podnět Holovské odmítl z formálních důvodů. Zároveň ale zkritizoval ministerstvo vnitra za nesprávný právní názor a konstatoval, že každý poslanec či senátor může napříště podpořit jen jednoho kandidáta, který se bude ucházet o politickou podporu.

Petr Hannig, Marek Hilšer, Jiří Hynek, Vratislav Kulhánek a Mirek Topolánek zůstávají řádně zaregistrovaní, přestože někteří zákonodárci podpořili dva, anebo dokonce tři z nich.

Soudce zpravodaj NSS Josef Baxa při kritice vnitra poukázal na letitou ústavní praxi, kterou nezpřetrhala ani změna volby z nepřímé na přímou. Nikdy v novodobé české politice nenavrhoval jeden zákonodárce, případně jeden klub nebo strana, více kandidátů na prezidenta. Kdyby neexistovaly žádné limity pro podpisy, mohli by zákonodárci v překrývajících se skupinách vyslat do boje o Hrad obrovské množství kandidátů.

Podnikatelka a bývalá místostarostka Prahy 8 Holovská, která sama chtěla kandidovat a vnitro ji nezaregistrovalo kvůli nesplněným podmínkám, se u soudu konkrétně domáhala zrušení registrace Hanniga, Hilšera, Hynka, Kulhánka a Topolánka. Důvodem odmítnutí podnětu Holovské volebním senátem NSS je to, že se sama nedomáhala u soudu vlastní registrace pro prezidentskou volbu - pouze zpochybnila pětici jiných uchazečů.

Témata:  Ústavní soud ČR Nejvyšší správní soud (NSS)

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy