Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi by už měli vědět, kde volit prezidenta

Volby do Poslanecké sněmovny
Volby do Poslanecké sněmovny
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Lidé by už měli po dnešku z obecních vývěsek vědět, kde budou moci v lednu volit budoucího prezidenta republiky.

Starostové mají poslední termín na to, aby zveřejnili adresy volebních místností. Kdo bude chtít hlasovat mimo domovskou obec, může si už vyzvednout voličský průkaz.

O průkaz si mohou požádat ti, kteří budou o druhém lednovém víkendu na dovolené nebo vyrazí hory. S průkazem bude možné hlasovat v kterékoli ze zhruba 15.000 volebních místností v ČR i v zahraničí. O průkaz pro první volební kolo lze požádat na radnici či obecním úřadu písemně do 5. ledna, osobně nejpozději do 10. ledna.

Voličský průkaz opravňuje k účasti na hlasování v kterékoli české volební místnosti. Volič průkaz odevzdává volební komisi, což zabrání možnosti dvojího hlasování. Lidé starší 18 let jsou totiž vedeni ve voličských seznamech podle místa bydliště. Do těchto seznamů se týden před volbami dostanou i ti, kteří jsou v příslušném městě v nemocnici, sanatoriu či domově důchodců, případně ve věznici. Zkontrolovat své zapsání do voličského seznamu by si měli ti, kdo se během léta přestěhovali.

Témata:  Češi volby prezident ČR

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy