reklama

Rozmach této drogy, které se v Německu říká crystal nebo crystal meth, je v Sasku a Bavorsku mimořádný. Může za to především její relativní lacinost, ale také zrušení hraničních kontrol mezi Německem a Českem před deseti lety, což usnadnilo pašování. Zájem německých narkomanů je dokonce tak velký, že poptávka výrazně převyšuje nabídku.

"Pozorujeme, že droga crystal meth je stále větším problémem naší společnosti. Neplatí to jen pro velká města, ale i pro ta menší a dokonce i pro vesnice, obzvláště pak v oblastech u hranic s Českou republikou," řekl v rozhovoru s listem Freie Presse saský zemský ministr spravedlnosti Sebastian Gemkow. Sasko v rámci Německa platí za pervitinovou baštu.

Ačkoli problém s pervitinem v Německu narůstá, Gemkow si stávající přeshraniční spolupráci s českými i polskými úřady pochvaluje jako dobře fungující. Společné úsilí v protidrogovém tažení chce ale ještě více zintenzivnit.

Polsko ve výrobním řetězci hraje důležitou roli, neboť právě zde vařiči pervitinu nakupují suroviny. Fakt, že polské úřady zkomplikovaly volný prodej léčiv s obsahem pseudoefedrinu, klíčové látky pro přípravu pervitinu, vedl k tomu, že výrobci léky nově získávají i v dalších zemích, především na Balkáně.