reklama

Z téměř tří desítek členů Vinařské unie, která sdružuje významné tuzemské vinaře a vinohradníky, aktuálně uvádí sekty na trh pouze třetina z nich, kromě Bohemia Sektu jsou to například Templářské sklepy či Zámecké vinařství Bzenec. Často volí technologicky náročnější metodu výroby, takzvaně klasickou, kdy víno druhotně kvasí přímo v lahvi.

"Charmatova metoda, tedy způsob výroby, při které se používají k druhotnému kvašení nerezové nádoby, vyžaduje náročnou finanční investici na začátku. Vinařstvím, která se sektům nechtějí více věnovat, se proto nevyplatí," uvedl Ondřej Beránek, ředitel společnosti BOHEMIA SEKT, který je zároveň prezidentem Vinařské unie.

Spotřeba sektů v České republice meziročně vzrostla o několik procent. "U nás vyrábíme několik set tisíc lahví ročně, ale i nadále budou sekty v portfoliu našich vín pouze určitým doplňkem, nepředpokládáme razantnější navýšení jejich prodeje," uvedl Pavel Pastorek, předseda představenstva vinařství Templářské sklepy Čejkovice.