Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z tržnic v západočeském pohraničí zmizely stánky s pyrotechnikou, hlásí ČOI

Ilustračni fotografie
Ilustračni fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Folmava (Domažlicko) - Z velkých tržnic v západočeském pohraničí letos téměř zmizely stánky se zábavní pyrotechnikou.

Kontroloři České obchodní inspekce (ČOI), kteří jako každý rok na konci prosince dělali kontroly, objevili zatím minimum prodejců pyrotechniky, a pokud nějaké našli, nabízeli v porovnání s předchozími lety jen velmi malé množství pyrotechniky. ČTK to dnes řekl ředitel Inspektorátu ČOI pro Plzeňský a Karlovarský kraj Jan Řezáč.

Zatímco v předchozích letech neměli inspektoři problém vybrat v tržnici stánky, kde se prodávala pyrotechnika, a udělat tam kontrolu, letos museli mnohdy projít celou tržnici, aby vůbec nějaké takové místo našli. Například v tržnici ve Folmavě na Domažlicku neobjevili tento týden žádný stánek s pyrotechnikou, v Potůčkách na Karlovarsku jen jeden a ve Svaté Kateřině na Tachovsku čtyři.

"Důvod je zatím pro nás nejasný, možná je tam několik faktorů - ať už malý zájem spotřebitelů, v příhraničních tržnicích restrikce německé policie, která dělá namátkové kontroly a sankcionuje dovoz zakázané pyrotechniky. Možná i osvětová činnost dozorových orgánů. Nevíme, jak to bude pokračovat v dalších letech, ale letošní rok je pro nás opravdu překvapením," řekl Řezáč. Na poslední chvíli před koncem roku se podle něj ještě sice může situace změnit, nic tomu ale zatím nenasvědčuje.

Témata:  pyrotechnika ohňostroje

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy