Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kde je konec kauzy Peroutka? Hledat přestal i Ovčáček

Falzifikát článku
Falzifikát článku "Hitler je gentleman", který byl nalezen na Praze 10
Foto: Facebook

Praha - Kauza s novinovým článkem, o kterém je prezident Miloš Zeman přesvědčen, že existuje, stále nemá konce. Už více než rok má na stole dovolání Nejvyšší soud, které dostal od obou zúčastněných stran.

Před více jak rokem rozhodl Nejvyšší soud, že se Hrad zatím nemusí omlouvat a zaplatit 100 tisíc jako odškodné za tvrzení Miloše Zemana, že Ferdinand Peroutka napsal článek s názvem "Hitler je gentleman". Soud tehdy argumentoval tím, že by poškozenému, tedy Hradu, vznikla závažná újma, proto nařídil odklad. Dovolání dorazilo na Nejvyšší soud 15. prosince loňského roku a stále není jasno, jak věc dopadne.

František Vyskočil, právník vnučky Peroutky, Terezie Kaslové, pro server HlídacíPes.org řekl, že pokud spor vyhrají oni, pak budou požadovat po Hradu omluvu pod vyhrůžkou několika pokut. To vše za předpokladu, že v případě vítězství soud znovu uvolní exekuci. "Když dá soud za pravdu druhé straně, tak padá i naše oprávnění exekuovat," říká právní zástupce Kaslové.

Podle Vyskočila je průměrná doba rozhodování ohledně dovolání u Nejvyššího soudu 200 dnů. Nachází se tedy vysoko nad průměrem. Připouští ale, že jde o komplikovaný případ, který nemá v české historii obdoby, protože poprvé někdo žaluje prezidenta republiky za jeho výrok. 

Tiskový mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček prozradil, že už článek, jehož nalezením byl pověřený hlavou státu, nehledá. "Co jsem už nalezl, bylo pro mnohé překvapující a odrazilo se i v soudním rozsudku," řekl pro server HlídacíPes.org Ovčáček. I tiskovému mluvčímu Hradu je jasné, že rozhodování soudu nebude lehké, protože případ hodnotí českou historii a konkrétního člověka, jenž měl na historii svůj vliv.

Témata:  Miloš Zeman Jiří Ovčáček Pražský Hrad

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy