Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

První rok eReceptu bude povinný, pokutu však lékaři nedostanou

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Praha - První rok eReceptu bude pro lékaře povinný, ale bez pokut. Do roka by měly přibýt také některé požadované funkce, například lékový záznam.

Kritizovaný systém navrhovala část poslanců a senátorů opět odložit, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) ale raději slíbil rok bez pokut. Receptů na léky se v Česku vydá asi 60 až 70 milionů ročně.

Do systému se do konce roku nestihlo přihlásit několik tisíc lékařů. Těm, kteří žádosti podali, ale Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), který systém spravuje, nezvládl jejich dokumenty zpracovat, slíbil benevolentní přístup už minulý ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD). Pokuty hrozily podle něj jen těm, kteří systém bojkotovali. Za nepoužívání eReceptu může být sankce maximálně dva miliony korun.

Nový ministr Adam Vojtěch (za ANO) už předložil zákon, který by měl roční období bez sankcí garantovat. Očekává, že bude schválen v únoru příštího roku. "Pokud by SÚKL zahájil nějaká přestupková řízení, což ale nepředpokládám, veškerá by se zastavila," řekl ministr po svém nástupu do funkce.

Roční období je podle něj také dostatečná doba na další úpravy eReceptu. Měl by automaticky kontrolovat, jestli pacient nebere léky, které mají stejnou účinnou látku, nebo nežádoucí účinky při vzájemném působení. Připravuje se také takzvaný lékový záznam, který by lékaři umožnil vidět soupis všech léků, které pacient užívá včetně těch předepsaných ostatními doktory.

Ministerstvo ale musí analyzovat, jaké bude mít právní dopady. Prozatím mohou vidět všechny vydané recepty na své jméno jen pacienti, kteří si vytvoří profil v systému. Nutné je vydání univerzálního přihlašovacího jména a hesla, které lze získat na kontaktním místě CzechPoint.

Témata:  lékaři Ministerstvo zdravotnictví EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy