Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Taxi pro seniory? Středočeská města prozradily své rozdílné zkušenosti

Důchodci
Důchodci
Foto: Pixabay

Kladno - S taxi pro seniory mají středočeská města rozdílné zkušenosti, v Rakovníku se osvědčila, v Mladé Boleslavi v minulosti skončila kvůli nízkému zájmu, město ale bude řešit, zda službu neobnovit.

Služba obvykle slouží seniorům, ale i jinak znevýhodněným lidem. Využít ji mohou například pro cestu k lékaři, na úřad, nákup a podobně. Cena je oproti jiným taxi díky dotacím snížená.

Podle rakovnického mluvčího Jiřího Cafourka se taxi pro seniory ve městě velmi osvědčilo. "Za rok 2017 je průměrný počet 184 jízd za měsíc, denně evidujeme průměrně osm až devět jízd. Přestože se řidič opravdu mnohdy nezastaví, dosavadní kapacita je na jedno auto dostačující," uvedl mluvčí.

V Benešově začne jezdit taxi pro seniory od Nového roku, službu bude poskytovat pečovatelská služba. Auto označené Taxík Maxík získalo město od Nadace Charty 77, stejný vůz jezdí například v Kutné Hoře. Jedna jízda na území Benešova bude stát 25 korun, město bude provoz auta dotovat. "Bude nás to stát i plat těch řidičů, ale na druhou stranu stejně jsme něco podobného dělali, když jsme rozváželi obědy nebo pro ty lidi jezdili," uvedl starosta Petr Hostek (ČSSD).

Od ledna spustí podobný projekt i Říčany u Prahy, seniory bude vozit soukromá společnost a město jí bude na jízdy přispívat.

Témata:  taxi senioři

Aktuálně se děje

8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy