Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sedm tisíc lékařů stále není do e-Receptu zapojeno

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Praha - Lékaři musí od 1. ledna povinně ukládat data o každém vydaném receptu na léky na centrální úložiště. Pacientům mohou kromě vytištěného papírového receptu poslat recept také e-mailem nebo SMS zprávou na mobilní telefon.

Systém kritizovali lékaři, lékárníci i pacienti, přesto nebyla povinnost odložena. Ministerstvo zdravotnictví ale nebude první rok ty, kdo budou dál vydávat klasické recepty, pokutovat.

Pro pacienty se s novým systémem mnoho nezmění. Dál si mohou vybrat recept v kterékoliv lékárně, stejná zůstává i většinou dvoutýdenní platnost receptu. Mohou si ale zobrazit seznam vydaných receptů na webu a do budoucna se počítá s automatickou kontrolou duplicit a nežádoucích působení vypsaných léků.

Lékárníci tvrdí, že vydání léků bude kvůli připojování na centrální úložiště trvat déle. Lékařům vadí nevyzkoušenost systému a jeho malá přidaná hodnota proti papírovému receptu. Ročně se vydá asi 70 milionů receptů. Ministerstvo si od zavedení elektronické evidence receptů slibuje úsporu několik set milionů korun.Jak řekla serveru EuroZprávy.cz jedna z pražských lékařek, raději na leden předepisovala ona a kolegové pacientům léky na dva měsíce. Protože není jisté, že v lednu budou schopni vydávat léky přes e-recepty.

Témata:  e-recepty lékaři zdravotnictví

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy