Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důchody se zvyšují, důchodový věk se zastaví na 65 letech

Peníze na důchody, ilustrační fotografie
Peníze na důchody, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Starobní důchody v Česku se dnes zvyšují o čtyři procenta. V průměru se tak zvednou o 475 korun. Rostou také invalidní a pozůstalostní penze i příplatky k penzi pro odbojáře a pozůstalé po nich. Podle novely o důchodovém pojištění, která dnes začíná platit, se důchodový věk v budoucnu zastaví na 65 letech a dál neporoste.

Každý rok se nyní věková hranice pro nástup do penze odsouvá o dva měsíce u mužů a o čtyři měsíce u žen. Na 65 let by se měla dostat v roce 2030.

Na konci září vyplácela Česká správa sociálního zabezpečení starobní, invalidní a pozůstalostní penzi 2,88 milionu lidí. Starobní důchod pobíralo bezmála 2,4 milionu seniorů a seniorek. Průměrně dosahoval 11.828 korun.

Penze se skládá z pevné a procentní části. Pevný díl, který je pro všechny stejný, se zvyšuje z 2550 na 2700 korun. Procentní výměra se zvedá o 3,5 procenta. Celkem se tak důchod upravuje o čtyři procenta. O 3,5 procenta se pak zvyšují i příplatky k penzi pro odbojáře a pozůstalé po nich.

Nový model valorizace, podle něhož penze rostou výrazněji, schválila loni Sněmovna. Poprvé podle něj přidávala vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD). Důchody se zvedají o polovinu místo třetiny růstu reálných mezd a o růst cen zboží, které pořizují senioři a seniorky. Pokud by byl výraznější růst cen zboží pro ostatní domácnosti, použije kabinet pro výpočet valorizace vyšší hodnotu.

Témata:  důchody důchodci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy