Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Horská služba v Krkonoších se na silvestra nezastavila, hledala ztracené turisty a pomáhala opařenému dítěti

Horská služba ČR, ilustrační fotografie
Horská služba ČR, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Špindlerův Mlýn - Počet zásahů Horské služby Krkonoše v uplynulém silvestrovském týdnu vzrostl proti předchozím týdnům zhruba šestinásobně na 185 zásahů. Policie na konci roku v Krkonoších řešila hlavně krádeže a případy opilých řidičů.

V závěru roku horští záchranáři zasahovali nejen u případů souvisejících s lyžováním, ale i s oslavami konce roku. Šlo například o poranění zábavnou pyrotechnikou, pád lidí do potoka, ve kterém hrál roli alkohol, nebo řezné rány od skla. "Také jsme ošetřovali opařené dvouleté dítě a provedli velmi obtížný transport zraněné ženy z nepřístupného terénu," uvedl náčelník Horské služby Krkonoše Pavel Jirsa.

V 36 případech ze 185 byla zranění tak vážná, že zraněné z nejvyšších českých hor odvezly sanity zdravotnických záchranářů. Horští záchranáři minulý týden také dvakrát pátrali po zbloudilých rekreantech.

Policie na horách o svátcích posílila hlídky, které ve Špindlerově Mlýně odhalily 16 opilých řidičů. "Devět z nich na místě přišlo o řidičský průkaz, jednomu policisté uložili kauci 10.000 korun," uvedla mluvčí trutnovské policie Šárka Pižlová. V Malé Úpě z garáže jedné boudy neznámý pachatel ukradl motorovou čtyřkolku s namontovanou radlicí na sníh a dvě motorové pily. Celková škoda činí téměř 200.000 korun.

V Peci pod Sněžkou, Svobodě na Úpou a ve Špindlerově Mlýně policisté zaznamenali pět krádeží lyží a sjezdových bot. Ve dvou případech poškození nechali lyže bez dozoru před restaurací přímo u sjezdovky.

Silvestrovský týden je v Krkonoších turisticky nejzatíženějším obdobím v roce. Lyžařské areály registrovaly v pátek 29. prosince rekordní návštěvy, například ve Špindlerově Mlýně ten den lyžovalo téměř 10.000 lidí. Návštěvnost pěti středisek SkiResortu Černá hora - Pec přesáhla 15.000 lyžařů.

Témata:  Krkonoše horská služba Silvestr

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy