Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počasí komplikuje dopravu: Silnice na polské hranice přes Harrachov bude ráno pro kamiony zavřená

Silničáři - posypový vůz
Silničáři - posypový vůz
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Harrachov - Od středy od 07:00 bude pro nákladní auta nad 3.5 tuny uzavřena silnice 10 z Tanvaldu do Harrachova a dále k hranicím do Polska. Důvodem je očekávané silné sněžení doprovázené větrem. Cestáři předpokládají, že silnice pro nákladní auta zůstane uzavřená do středečního odpoledne.

ČTK to dnes sdělil Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK, která má na starost zimní údržbu krajských silnic v Libereckém kraji. Doporučená alternativní trasa pro nákladní vozidla nad 3,5 tuny podle jeho slov povede přes hraniční přechod Hrádek nad Nisou na silnici I/35. „Apelujeme na řidiče nákladních vozidel, aby v době uzavírky využili alternativní trasu a nepokoušeli se projet uzavřeným úsekem," uvedl Šén.

Podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) bude na severu a severovýchodě republiky během středy trvale sněžit. Na horách a v podhůří může napadnout až 20 centimetrů sněhu, na hřebenech hor až 35 centimetrů. Sníh bude mokrý a těžký, meteorologové proto varují před polomy. V západní polovině Čech a na východě území bude ve středu zesilovat vítr s nárazy až 70 kilometrů v hodině, na horách až 110 km/h.

Sněžení v kombinaci s větrem mohou způsobit problémy i na dalších silnicích. „Oba faktory budou komplikovat dopravu, zejména nákladní, na celém území Libereckého kraje. Na horách očekáváme tvorbu sněhových jazyků či závějí," uvedl. Řidiči by měli být podle něj připraveni na náhlou změnu počasí a přizpůsobit tomu styl jízdy. „Doporučujeme kvalitní zimní výbavu - zimní pneumatiky s dostatečnou výškou vzorku, při cestách do hor dostatek pohonných hmot, sněhové řetězy," dodal Šén.

Témata:  silnice silničáři počasí

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy