Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman má silného spojence: Babiš zkritizoval protiruské sankce

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr financí Andrej Babiš se v otázce protiruských sankcí přiklonil k názoru prezidenta Miloše Zemana. Oba svorně tvrdí, že nic neřeší.

Babiš tvrdí, že ruský prezident Vladimir Putin povel k odchodu z dříve ukrajinského Krymu nedá. "Z Krymu určitě neodejde. Ukrajina dneska není velkým tématem a je to škoda. Nevidím, že by EU chtěla Ukrajině teď nějak výrazně pomoci," řekl Blesku Babiš .

Dodal, že na Ukrajině je 1,5 milionu vnitřních uprchlíků, kteří ale do Evropy nemohou, kdyby se rozhodli z Ukrajiny odejít. Hranice schengenského prostoru jsou totiž kvůli migrantům pečlivě střeženy a pro ekonomické uprchlíky jsou uzavřeny. "Je paradoxní, že se po Evropě špacírují Syřané bez dokladů," dodal Babiš.

Promluvil také o vztazích s Čínou. Vadí mu, že čínské investice jdou přímo fyzickým osobám, které u nás vlastní firmy, a že to nejsou investice jako německé a korejské firmy, tedy v podobě nových fabrik. "Zatím je tady jeden zázračný investor, který investuje do fotbalu, do médií, do piva. Nerozumím tomu, jaké jsou ty ambice," podotkl.

Témata:  Andrej Babiš Čína Rusko

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy