Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

OLAF zprávu europoslancům neposkytne. Nemá na to právo

Michaela Šojdrová
Michaela Šojdrová
Foto: ODS

Praha - Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) odmítl vydat českým europoslancům zprávu o vyšetřování podezřelé 50milionové dotace pro Čapí hnízdo. Zprávu OLAF se snažil získat i další europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) či místopředseda Strany zelených Petr Kutílek.

Dokument mohou zveřejnit jen české úřady nebo Evropská komise, sdělil podle vyjádření poslankyně Evropského parlamentu Michaely Šojdrové (KDU-ČSL) ředitel OLAF Nicholas Ilett.

Šojdrová se proto hodlá obrátit na předsedu Evropské komise Jeana-Clauda Junckera, že chce zprávu získat. Není podle ní problém respektovat, že některé části dokumentu mohou být neveřejné. "Ale třeba o závěry a doporučení stojím právě proto, že je to tak politicky citlivé," dodala.

Podobná kauza se podle Hospodářských novin stala minulý rok v Maďarsku, kam OLAF poslal zprávu o vyšetřování dotací pro budapešťské metro. Také Maďarům OLAF vzkázal, že případné zveřejnění je jejich věc a bruselský úřad do toho nehodlá zasahovat. Nakonec ale byla zpráva zveřejněna a je dodnes veřejně přístupná na internetu.

Premiéra Andreje Babiše (ANO) chce policie stíhat pro podezření z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie. Jaroslav Faltýnek (ANO) je podezřelý z dotačního podvodu ve formě účastenství. O jejich vydání k trestnímu stíhání požádala policie loni v srpnu, poslanci k tomu svolili počátkem září. Stíhání bylo přerušeno po říjnových volbách, ve kterých Babiš a Faltýnek obhájili místa poslanců. Policie následně znovu požádala o jejich vydání ke stíhání, Sněmovna o žádosti dosud nerozhodla.

Témata:  europoslanci Michaela Šojdrová Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL)

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy