reklama

Sankci Drymlovi udělil senátní imunitní výbor, podle kterého měl Drymlův výrok rasový podtext. Senát jako celek, ke kterému se Dryml odvolal, rozhodnutí výboru potvrdil. Následně lékař neuspěl ani se správní žalobou k Městskému soudu v Praze.

Městský soud žalobu odmítl s poukazem na dřívější závěry Ústavního soudu, který uvedl, že rozhodnutí horní komory v disciplinárním řízení jakožto projev autonomie Parlamentu přezkoumávat nelze.

NSS podle soudce Karla Šimky zaujal názor, že soudní přezkoumávání by připadalo v úvahu pouze v případě různých excesů nebo třeba u postihu za výrok na parlamentní půdě.

Dryml už pokutu v minulosti uhradil, rozhodnutí horní komory ale považoval za příklad pozitivní diskriminace. Sankcionován byl za to, že jako ředitel vrchlabské nemocnice na adresu jemenského lékaře z královéhradecké letecké záchranné služby pronesl: "Vrať se, odkud jsi přišel". Jeho slova byla výborem vyhodnocena jako výrok s rasovým podtextem.

Dryml argumentoval posudkem soudního znalce, podle něhož výrok nemohl být rasově motivovaný. Uvedl, že jemenskému lékaři vytýkal, že při příletu vrtulníku do vrchlabské nemocnice byla porušena její pravidla a bezpečnost jejích zaměstnanců.