Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brutální zákrok proti řidiči v Plzni? GIBS zatím nikoho neobvinila, policisté zůstávají ve službě

Policie ČR, ilustrační fotografie
Policie ČR, ilustrační fotografie
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Praha - Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) dosud neobvinila žádného z policistů, kteří loni v Plzni zakročili se zbraní v ruce proti řidiči, jenž na ně blikal kvůli jejich stylu jízdy. Oba muži jsou nadále ve služebním poměru. Inspekce kritiku odmítá.

Na postup inspekce si stěžoval advokát řidiče. Dozorující státní zástupce ale neshledal v postupu GIBS žádné pochybení, napsal dnes Ivo Mitáček z GIBS na webu inspekce.

Loni v září zastavili dva vysoce postavení policisté plzeňského krajského ředitelství v civilu v civilním neoznačeném autě vůz řidiče z Karlovarska, který na ně předtím blikal. Na muže mířil jeden policista zbraní a dožadovali se dokladů, podle dřívějšího tvrzení mužova advokáta policisté řidiče i udeřili. Průkazy prý ukázali až po opakované žádosti řidiče.

GIBS dnešním prohlášením reagovala na zavádějící informace, které se v poslední době objevily v některých médiích a na internetu. "GIBS koná v předmětné věci nadále prověřování, tedy dosud nebylo zahájeno trestní stíhání konkrétní osoby a ani nebyla věc ukončena. K úplnému a objektivnímu zjištění všech skutkových okolností případu jsou prováděny a naplánovány úkony trestního řízení, a to pod aktivním dozorem státního zástupce Krajského státního zastupitelství v Plzni," řekl.

Inspekce se ohradila i proti kritice, která na její adresu zaznívala kvůli údajné netransparentnosti vedeného řízení. Řidič kontrolovaného auta si stěžoval, že nemůže nahlédnout do spisu. "Nejen tato stížnost, ale i celý postup GIBS byl přezkoumán dozorovým státním zástupcem a nebylo shledáno žádné pochybení na straně inspekce. Důvody k takovému zákonnému postupu GIBS nemohou být námi zveřejněny ani dále komentovány," konstatoval Mitáček.

Oba policisté jsou dál ve služebním poměru. "Informace o jejich odchodu do civilu, které se objevily na internetu, nejsou pravdivé," uvedl Mitáček.

Témata:  Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Policie ČR Plzeň

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy