Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V roce 2017 v ČR při autonehodách zemřelo 502 lidí, nejhorší byl červen

Autonehoda
Autonehoda
Foto: Pixabay

Praha - Za loňský rok se v Česku stalo celkem 103.821 dopravních nehod, což bylo meziročně o 4957 více. Zemřelo 502 lidí, o 43 méně než v roce 2016. Počet usmrcených byl nejnižší od roku 1961, kdy policie zavedla ucelené statistiky.

"Trend je v poslední době pozitivní, zásadní následky nehod klesají dlouhodobě," řekl šéf dopravní policie Tomáš Lerch. Důvodů je podle něj více. "Základním parametrem je, že se účastníci silničního provozu začali chovat zodpovědněji," uvedl. Poukázal i na vyšší počet preventivních kampaní a na to, že automobily jsou kvalitnější a bezpečnější.

Při nehodách bylo loni těžce zraněno 2339 lidí a lehce zraněno 24.740. Při haváriích vznikly škody za více než 6,3 miliardy korun.

I přes pokles počtu obětí se podle Lercha stále nedaří plnit cíle Národní strategie bezpečnosti, podle níž mělo v roce 2017 na silnicích zemřít maximálně 427 osob. Cílem je, aby v roce 2020 nebylo na silnících usmrceno více než 333 lidí.

Podle Lercha se nezměnila situace kolem mladých a nezkušených řidičů, kteří jsou stále nejrizikovější kategorií. Klesá celkový počet nehod, které způsobují, pokud ale jde o jejich tragické následky jsou statistiky podobné jako za rok 2016. Na smrtelných dopravních nehodách se mladí řidiči podílejí téměř 25 procenty.

Nejčastěji, ve 174 případech, loni umírali řidiči osobních aut. Chodců v důsledku nehody zemřelo 101, spolujezdci v osobním voze byli usmrceni v 80 případech. Ve všech těchto kategoriích počty mrtvých klesly. Mírně stouply naopak u motorkářů a cyklistů.

Nejtragičtějším měsícem na českých silnicích byl červen, kdy v důsledku nehod zemřelo 62 lidí. Co do počtu nehod byl nejhorším měsícem říjen, kdy se stalo 9941 nehod, nejvíce nehod se stalo v pátek. Nehodu nejčastěji zavinil řidič motorového vozidla, který se plně nevěnoval řízení.

Témata:  dopravní nehody Česká republika

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy