Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zachraňme ČSSD. Zimola a Hašek založili platformu, chtějí přímou volbu předsedy

Hejtman Michal Hašek /ČSSD/
Hejtman Michal Hašek /ČSSD/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Kritici současného vedení ČSSD založili platformu, která má podle nich zastavit propad strany. Žádají přímou volbu předsedy a to, aby členové strany přímo rozhodli o případném vstupu do vlády.

Podle bývalého jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly platforma vlastní kandidáty do vedení ČSSD nemá. Bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek vlastní kandidaturu přímo vyloučil.

Za vznikem platformy pojmenované Zachraňme ČSSD stojí vedle Zimoly a Haška také například bývalý senátor Zdeněk Škromach, poslanec za Ústecký kraj Jaroslav Foldyna nebo hejtman Vysočiny a poslanec Jiří Běhounek.

Platforma chce změnit formát únorového mimořádného sjezdu ČSSD. Zimola uvedl, že by se sjezd neměl formálně ukončit, takže by jeho delegáti mohli pokračovat v diskusích i po odjezdu z Hradce Králové. Zimola to označil za "permanentní sjezd", který by fungoval až do řádného sjezdu strany a změnil by stanovy ČSSD tak, aby předsedu volili přímo členové.

"Tohle není ohlášení žádného frontálního útoku do vedení sociální demokracie. My oznamujeme vznik neformální diskusní platformy a zveme každého, kdo se bude chtít vyjádřit. Nehovoříme o funkcích nebo prebendách," řekl Zimola. Připustil, že na okrasních konferencích v Jihočeském kraji zazněly návrhy na to, aby kandidoval na místopředsedu nebo do širšího vedení ČSSD, sám se ale zatím nerozhodl, zda kandidovat bude. Důvodem je neuzavřené policejní vyšetřování jeho rekreačního domu na Lipně, kvůli kterému loni odešel z pozice hejtmana.

Hašek naproti tomu vlastní kandidaturu do vedení ČSSD vyloučil. "Já nebudu kandidovat do žádné stranické funkce. Ale není mi jedno, co se bude se sociální demokracií dít," řekl o své motivaci, proč se připojil k platformě.

Platforma také žádá, aby současné vedení strany vyvodilo politickou zodpovědnost za neúspěch v loňských parlamentních volbách. Chtějí rovněž, aby rozhodování o podpoře vlády nebylo jen na poslaneckém klubu ČSSD, ale rozhodlo se podle vůle celé členské základny.

Hašek a Foldyna mluvili o tom, že by se ČSSD měla vrátit k myšlenkám, které dříve prosazovala. Zmínili především zdanění církevních restitucí, posílení daňové progrese a zavedení sektorových daní, podporu bydlení nebo větší rozšíření referend.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Jiří Zimola Michal Hašek

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy