Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Biskupové vyzvali věřící k účasti v prezidentských volbách, nikoho nedoporučili

Kostel sv. Petra a Pavla na Vyšehradě
Kostel sv. Petra a Pavla na Vyšehradě
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Čeští a moravští biskupové vyzvali věřící, aby se zúčastnili prezidentské volby. Nedali ale jmenovité doporučení, koho volit. Ne všichni představitelé církve ale zůstali jen u obecných doporučení. Radikálně se vyjádřil na webu českých dominikánů provinciál Benedikt Mohelník.

Výzva České biskupské konference (ČBK) se má číst v závěru bohoslužeb v neděli 7. ledna. "Prosíme, přijďte k volbám. Volte po zralé úvaze, neboť toto rozhodnutí nás všech má v demokratické společnosti skutečně význam a ovlivní další směřování naší země," uvedli biskupové.

Věřící mohou také důležitou událost, jakou je volba hlavy státu, provázet i modlitbou. "A jelikož jsme před 28 lety získali mnoho dobrého i díky naší patronce sv. Anežce České, prosíme také dnes: svatá Anežko, stůj při nás v době rozhodování," připomněli svatořečení Anežky Přemyslovny v předvečer sametové revoluce v Československu.

Generální sekretář ČBK Stanislav Přibyl nechce doporučovat žádné konkrétní jméno. Rázně se k nadcházející volbě hlavy státu vyjádřil Mohelník. Uvedl, že si prezident Miloš Zeman objektivně nezaslouží, aby mu upřímní křesťané dali hlas. "Miloš Zeman během pěti let svého prezidentského mandátu ukázal, že pravdu nepokládá za skutečně důležitou, že spravedlnosti si neváží a že svobodu druhých nerespektuje," uvedl. Zeman jako prezident podle něj své spoluobčany k ušlechtilému jednání nevede, ale naopak svými vystoupeními základní občanské ctnosti zpochybňuje tím, že v lidech probouzí nízká hnutí a sobecké zájmy.

Dlouhodobý Zemanův kritik, kněz a filozof Tomáš Halík sdělil, že naprosto souhlasí s Mohelníkovým vyjádřením. "Dát hlas pro Zemana bych považoval za těžké morální provinění proti zájmům naší země. Ten člověk z mnoha důvodů - od morálních po zdravotní - je naprosto nezpůsobilý vykonávat funkci prezidenta republiky," uvedl.

Generální sekretář Ekumenické rady církví a duchovní Starokatolické církve Petr Jan Vinš ČTK sdělil, že věřící volič by měl při výběru prezidentského kandidáta se vší vážností uvažovat o hodnotách bytostně křesťanských, jakými jsou pravda a vytváření pokoje mezi lidmi dobré vůle. "Osobně se domnívám, že současný prezident v tomto ohledu dlouhodobě selhává, a nedokážu si představit, že bych mu s čistým svědomím mohl dát v nadcházející volbě svůj hlas," uvedl.

Témata:  církev Miloš Zeman Tomáš Halík

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy