reklama

"Myslím, že důvěru (Babišova vláda) nedostane. Myslím, že to, že se do toho takhle suverénně předseda vlády pouští, může naznačovat, že má nějaké - skoro bych řekl - byznysové dohody s některými jedinci v Parlamentu, kteří nakonec mohou nečekaně ruku pro ně zdvihnout. Nevylučuju tuto možnost," řekl dnes Klaus v pořadu Partie televize Prima.

Menšinovou vládu považuje za jednu z možností, je ale otázka, zda vniká po vyčerpání všech jednání. "Myslím si, že byla chyba vyhlásit tak rychle úsilí o menšinovou vládu. Nevím, co k tomu dnešního pana premiéra motivovalo, jestli tím chtěl něco předběhnout a urychlit," uvedl bývalý prezident. Rozdělení sil ve Sněmovně podle něj mnoho dobrých možností nenabízí a některé strany se "nechtějí zašpinit vstupem do vlády".

Podle Klause nynější patovou politickou situaci v zemi vyvolaly ODS a ČSSD svým povrchním přístupem k tématům a svými obavami vyjádřit se, jejich výsledky v říjnových sněmovních volbách označil za absolutní selhání těchto dvou stran. Kriticky se vyjádřil i na adresu Starostů a Top 09 a také nových uskupení - Babišova ANO, Pirátů a Okamurova hnutí SPD. Řekl, že politiku vidí jako střet ideí a koncepcí, ne toho, zda má strana "o kousek lepšího manažera". Vláda bez důvěry by se podle Klause měla držet zpátky a dělat jen provozní zásahy, ne investiční.

Do následujících prezidentských voleb Klaus už svého favorita má. Jeho jméno říci nechtěl. "Nejsem bořitel, jsem pro stabilitu a pokračování," naznačila bývalá hlava státu. Kandidáty rozděluje na "marťany a nemarťany". Za nemarťany považuje lidi s politickou zkušeností, tedy Miloše Zemana a Mirka Topolánka.