Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lavinové nebezpečí v Krkonoších kleslo, nebezpečí dál číhá na strmých svazích

Krkonoše - Špindlerův Mlýn
Krkonoše - Špindlerův Mlýn
Foto: CzechTourism.com

Špindlerův Mlýn - Horská služba dnes v Krkonoších snížila lavinové riziko z třetího na druhý stupeň z petidílné stupnice. Podmínky pro túry jsou převážně bezpečné až na některé nebezpečné strmé svahy.

Lavinové nebezpečí horská služba vyhlásila v této zimní sezoně poprvé 21. listopadu, a to o síle prvního stupně. Třetí lavinový stupeň, který je označován jako nejzrádnější, platil v Krkonoších od čtvrtka 4. ledna.

"Na hřebenech Krkonoš je okolo 110 centimetrů zmrzlého sněhu. V nižších polohách teploty neklesají pod nula stupňů Celsia ani v nočních hodinách. Sněhová pokrývka je zde po předchozím dešti mokrá až podmáčená, a mohou se zde vyskytnout laviny malých až středních rozměrů z mokrého nebo klouzavého sněhu. Sněhové profily vykazují střední až malou stabilitu," uvedl dnes Pavel Cingr z krkonošské horské služby.

Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl.

Jedna z nejdelších lavin v novodobé historii Krkonoš spadla v únoru 2015 do Modrého dolu. Zasáhla plochu 20 hektarů, na délku měřila 1106 metrů a délka odtrhu činila 506 metrů. Nikomu se nic nestalo.

Témata:  Krkonoše laviny zima

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy