Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pražané, nedrolte hlasy proti Zemanovi a volte mě, žádá Horáček

Michal Horáček
Michal Horáček
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Kandidát na prezidenta Michal Horáček vyzval lidi v Praze, aby volili takticky a netříštili hlasy pro "nezemanovské kandidáty". Požádal je o přízeň.

Podle průzkumů by v prvním kole prezidentské volby skončil Horáček třetí po Zemanovi a bývalém šéfovi Akademie věd ČR Jiřím Drahošovi.

"Vyzývám Prahu, aby volila takticky. Podle regionů jsem to opravdu já, kdo Miloše Zemana porazit může. Čím víc nás půjde k volbám, tím se šance zvyšuje," řekl dnes Horáček. Dodal, že regiony "podle přání Prahy" nevolí.

"Praha ovšem nemůže vyhrát bez zbytku republiky. Ať je to tentokrát Praha, která dá svůj hlas kandidátovi s podporou regionů. Jedině to je klíčem k porážce Miloše Zemana," uvedl kandidát na prezidentskou funkci.

V obcích, menších městech a městech do 100.000 obyvatel by Miloše Zemana v prvním kole volilo 37 procent voličů, Horáčka 17 procent a bývalého šéfa Akademie věd ČR Jiřího Drahoše 13 procent. Horáček dnes řekl, že pokud by v prezidentské volbě neuspěl a do dalšího kola se nedostal, podpoří jakéhokoliv Zemanova protikandidáta.

Dnes zveřejněný průzkum agentury STEM/MARK pak ukázal, že pokud by nynější prezident postoupil do druhého kola voleb, největší šanci porazit ho má Drahoš. Zvítězit by nad ním ale mohl i Horáček, Marek Hilšer či Pavel Fišer, kdyby jim hlas dali nerozhodnutí voliči. Pokud by v druhém kole proti sobě stanuli Zeman s Horáčkem, dalo by Zemanovi hlas 46 procent lidí a Horáčkovi 44 procent. Desetina volících pak ještě není rozhodnuta.

Horáček pro svou kandidaturu získal 86.940 podpisů. Na facebooku má 81.500 fanoušků. Jeho tým v kampani zatím odpověděl na 12.500 zpráv a napočítal 750.000 odeslaných mailů. Horáčkova videa zaznamenala na internetu 4,6 milionu zhlédnutí.

Témata:  Michal Horáček Praha Miloš Zeman

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy