reklama

Niemojów leží těsně za hranicí v sousedství Bartošovic. "Na linku 112 volali oznamovatelé nejen z Bartošovic v Orlických horách, ale také z Polska. Operátor předal informaci ihned operačnímu středisku ve Vratislavi a zároveň vyslal na místo potřebné síly a prostředky," uvedla mluvčí hradeckých krajských hasičů Martina Götzová.

U požáru zasahoval osm jednotek polských hasičů. Z Česka dorazili profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou a Žamberku a dobrovolní hasiči z Rokytnice v Orlických horách a Bartošovic v Orlických horách.

"Požár se šířil v horní části objektu. Jednotky hasily v podkroví a zároveň zde prováděly průzkum v uzamčených pokojích," dodala mluvčí. Asi hodinu před půlnocí se hasičům podařilo požár lokalizovat a zabránit jeho dalšímu šíření. Událost se obešla bez zranění, v objektu nikdo nebyl.

Naposledy vypomáhali polským kolegům hasiči z Královéhradeckého kraje loni v polovině listopadu. Tehdy zasahovali dobrovolní hasiči z Orlického Záhoří a z Deštného v Orlických horách při požáru stodoly u rodinného domu v Lasówce.