Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tři z devíti kandidátů na Hrad nezveřejnili údaje o darech, mohou padnout pokuty

czk
czk
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - První kolo prezidentských voleb je 12. a 13. ledna, případné druhé kolo 26. a 27. ledna. Tři z devíti kandidátů neuvedli na oficiálních stránkách přehled s informacemi o osobách, které jim daly peněžitý dar na kampaň. Podle zákona tak měli učinit do půlnoci.

Sdělil to dnes ráno Jan Outlý z Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Neřekl ale, kdo pochybil. Úřad zváží další kroky. Může udělit pokuty od 20 tisíc do 300 tisíc korun.

Kandidáti museli do dnešní půlnoci zveřejnit informace o peněžitých darech i bezúplatných plněních. U fyzických osob bylo potřeba uvést jméno, příjmení, datum narození a obec trvalého pobytu, u právnických osob název, IČO a sídlo. "U bezúplatných plnění osm z devíti kandidátů mělo nějaké informace, devátý neměl zveřejněno nic. Jeden z těch osmi neuvedl informace v rozsahu, jak vyžaduje zákon," řekl Outlý.

Podle něj to bylo horší u peněžitých darů. "Kandidáti si neuvědomili, že to, co mají na volebních účtech, neobsahuje povinné informace podle zákona. Z devíti kandidátů čtyři uvedli přehled v plném rozsahu," uvedl Outlý. Další kandidát podle něj nepřijímá žádné dary, takže neměl co uvádět. Jméno neřekl, nicméně je známo, že si kampaň hradí sám Michal Horáček.

Podle Outlého uvedl jeden ze zbylých čtyř kandidátů informace o dárcích v poznámce, což nejspíš nebude chyba. "Ostatní tři neměli informace ani v podobě soupisu, ani v podobě poznámky. Neuvedli žádný přehled," dodal Outlý.

Témata:  prezidentská kampaň Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran prezident ČR

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy