reklama

"V souhrnu za celý rok 2017 podíl nezaměstnaných osob poklesl na 4,2 procenta proti 5,5 procenta v roce 2016. A dalšího poklesu nezaměstnanosti se dočkáme i v roce 2018, když v souhrnu za celý letošní rok by měl podíl nezaměstnaných osob činit pouze 3,6 procenta," uvedl Miroslav Novák, analytik společnosti Akcenta.

Situace na trhu práce je tak podle ekonoma Komerční banky Viktora Zeisela pro domácnosti stále nebývale příznivá, zatímco pro některé firmy představuje bariéru k dalšímu růstu. "Prosincová data naznačují, že problém firem najít na domácím trhu vhodnou pracovní sílu se dostává do kritické fáze," uvedl.

V prvních měsících letošního roku přitom nezaměstnanost podle Zeisela ještě poroste. "V březnu se však znovu vydá dolů a ještě prohloubí svá historická minima. Podle našich současných odhadů by se podíl nezaměstnaných mohl dostat na 3,3 procenta," dodal.

"Na míře přehřívání trhu práce se tedy nic nemění," uvedl hlavní ekonom Unicredit Bank Pavel Sobíšek. V lednu se podle něj podíl nezaměstnaných zřejmě vrátí nad čtyři procenta, od února ovšem bude znovu klesat a během jara bude atakovat nová minima.

"Prosincový růst míry nezaměstnanosti v žádném případě neodráží zhoršení situace na trhu práce. Ten stále vykazuje výtečnou kondici, což ostatně signalizuje i fakt, že v prosinci počet volných pracovních míst opět překonal absolutní rekord, když se vyhoupl na historické maximum více než 216.000 pozic," uvedl hlavní ekonoma Cyrrus Lukáš Kovanda. Nevyhnutelným důsledkem je pak podle něj silný tlak na růst mezd, který ovšem není ve střednědobé perspektivě udržitelný.