reklama

Zákon o církevních restitucích schválený v předminulém volebním období za vlády Petra Nečase (ODS) počítá s tím, že církve dostanou od státu nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Za nemovitosti, které se podle zákona nevydávají, mají církve během 30 let získat 59 miliard, navyšovaných o inflaci. Náhrady jsou vypláceny podle tohoto zákona už od roku 2013.

Ke zdanění restitucí není podle katolické církve žádný důvod, v současné podobě zákona jsou výhodné pro stát a společnost, církev prokázala, že nejsou nadhodnocené. Na webu České biskupské konference, která zastupuje české katolíky, to uvedl její generální sekretář Stanislav Přibyl v reakci na dnešní jednání vlády. 

Podepsané smlouvy se podle něj mají v právním státě ctít. „Pokus vynucovat korekci smluvně garantovaného právního stavu bez toho, že by se s druhou stranou jednalo, je deformací právního prostředí; kvalita tohoto prostředí tak něco vypovídá i o kvalitě demokracie," míní Přibyl. Finanční náhrada vyplácená za majetek, který nemůže být vydán, je podle něj částečná náhrada za komunisty zabavený majetek určený k obživě kněží a řeholníků v tehdejším Československu.

Šéf lidovců Pavel Bělobrádek považuje zdanění finančních náhrad za popření principu právního státu. Připraven podpořit ho ale je kandidát na nového předsedu sociálních demokratů Jan Hamáček, a to za podmínky, že je myšlen vážně a bude mít podporu.

"Nejdříve ANO nechtělo, pak mlžilo a dnes otočilo. Připomíná mi to debatu o důchodech, platech, jízdném zadarmo a dalších," uvedl na twitteru s odkazem na minulou vládu ČSSD, KDU-ČSL a ANO, která přes sliby sociálních demokratů k úpravě restitucí nepřistoupila.

Zdanění peněžitých náhrad bylo jednou z podmínek komunistické strany pro případnou podporu, nebo toleranci Babišova kabinetu. Výkonný výbor KSČM ale v úterý doporučil stranickým poslancům, aby při schůzi Sněmovny hlasovali proti vyslovení důvěry menšinové vládě.

Komunisté uvádějí, že stát by mohl získat každoročně zpět zhruba 380 milionů z přibližně dvou miliard korun, které církvím posílá. Za celou dobu vyplácení náhrad by šlo asi o 11 miliard korun, uvádějí. Zdanění pokládají předkladatelé za jediný možný krok k tomu, aby byla finanční náhrada přiměřená.