reklama

Koncem prosince rozhodl Soudní dvůr EU, že Uber je přepravní služba, a musí tedy žádat o licenci a povolení podle místních zákonů zemí EU. Česká vláda loni zpracovala analýzu, podle které Uber neplní daňové povinnosti.

"Vyzývám společnost Uber, aby si přestala dělat z občanů, ale i celé České republiky legraci, a začala respektovat zákony. Je to její povinnost, pokud tu chce svou službu provozovat, ale namísto toho nyní zákony obchází a působí zde nelegálně," uvedla primátorka v dopisu. Fakt, že vláda připravuje legislativní změny, které mají služby typu Uberu regulovat, podle Krnáčové v žádném případě neznamená, že firma může porušovat stávající pravidla. Vyjádření společnosti Uber ČTK shání.

Se samotným fungováním služby primátorka nemá problém. "Úřady a velká část politiků chtějí, aby služba fungovala dál, ale v souladu se zákony," uvedla. Ve většině evropských zemí podle ní služba funguje s profesionálními řidiči a zákonné normy dodržuje. "Pokud by Uber fungoval za stejných podmínek jako ve zbylých evropských zemích, problém by neexistoval," napsala primátorka.