Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Aktivistka prý nechtěla na Zemana útočit

Prezidenta Miloše Zemana napadla u voleb polonahá aktivistka
Prezidenta Miloše Zemana napadla u voleb polonahá aktivistka
Foto: Jan Nebřenský / INCORP images

Praha - Ukrajinská aktivistka, která polonahá ve volební místnosti vyběhla před prezidenta Miloše Zemana, přijela do Česka jen na svou páteční akci při prezidentských volbách.

Nechtěla útočit, řekla dnes ČTK její obhájkyně Lucie Hrdá. Podle policie se sedmadvacetiletá žena do volební místnosti v Praze Lužinách dostala na novinářský průkaz. Zůstává v cele předběžného zadržení a je podezřelá z trestného činu výtržnictví, hrozí jí až dva roky vězení.

"Českou republiku hodlá opustit, jakmile jí to orgány činné v trestním řízení umožní," řekla o své klientce Hrdá. Protest aktivistka hnutí Femen mínila jako pokojný, nechtěla se s nikým dostat do fyzického kontaktu, nebyla ozbrojená, dodala. "Proto měla zvednuté ruce, aby bylo vidět, že v nich nemá zbraň," podotkla obhájkyně.

Kriminalisté dokončují úkony vyplývající z trestního řádu, řekl dnes ČTK mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. "Odpoledne by měli celý spis předat příslušnému státnímu zástupci Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 5," uvedl. Pak už je podle mluvčího na žalobci, aby věc předal samosoudci. Hrdá řekla, že její klientka by uvítala, aby bylo soudní řízení veřejné.

Žena může v cele předběžného zadržení, kam ji policie v pátek odpoledne umístila, zůstat maximálně 48 hodin. Kriminalisté chtějí případ vyřešit ve zkráceném přípravném řízení, což podle trestního řádu znamená, že žena nebyla obviněna. "V rámci prošetřování kriminalisté věnovali odpovídající pozornost také zmiňovanému novinářskému průkazu, na základě kterého se žena do volební místnosti dostala. Při tom detektivové oslovili konkrétní zahraniční redakci, která jim potvrdila, že sedmadvacetiletá žena není a ani nikdy nebyla jejich zaměstnancem," uvedl dnes Hulan.

Témata:  napadení Miloše Zemana polonahou aktivistkou Miloš Zeman

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy