Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Grygar, Janda, Sommerová a další. Drahoše přišla do štábu podpořit řada osobností

Jiří Drahoš ve volebním štábu
Jiří Drahoš ve volebním štábu
Foto: Jan Nebřenský / INCORP images

Praha - Ve volebním štábu Jiřího Drahoše panuje dobrá nálada. Podporu mu do holešovického divadla La Fabrika přišla vyjádřit řada osobností.

Mezi nimi například herec Dejvického divadla Martin Myšička nebo člen skupiny handicapovaných hudebníků The Tap Tap Ladislav Angelovič, který je poradcem Drahoše v problematice tělesně postižených.

Do štábu přišel výsledky voleb sledovat Ivan Havel, bratr někdejšího prezidenta Václava Havla. ČTK řekl, že před druhým kolem je optimista. "Zdá se, že když se sjednotí ti, co nevolili ani Zemana ani Drahoše a když budou v druhém kole volit Drahoše, tak má šanci," poznamenal. Před dnešním kolem podle něj panovala určitá nervozita, jestli Zeman nedostane více než 50 procent. Drahoše podporuje, protože je vzdělaný, umí jazyky, má vystupování, tedy vlastnosti, které by podle něj prezident měl mít.

"Je to seriózní, slušný pán. Ačkoliv má velké akademické hodnosti a byl předsedou Akademie věd, tak když s ním mluvíte, tak nemáte pocit, že by na vás koukal svrchu a myslím, že má takové klidné přirozené charisma důstojného člověka, což potřebujeme do té reprezentativní prezidentské funkce," řekl ČTK Angelovič. Věří tomu, že Drahoš uspěje, stane se prezidentem a Zeman se vrátí na Vysočinu, kde bude bojovat se svým zdravím.

Myšička považuje Drahošův výsledek za velký úspěch, zároveň však nečekal, že stávající prezident dostane v prvním kole tolik hlasů. "Jsem překvapený z toho, že pan Zeman má stále tak velkou podporu po tom všem, co jsme mohli za posledních pět let vidět, co kde řekl a udělal, tak to mě stále víc a víc překvapuje. Nechápu, jestli to lidé nesledují nebo volí z nějakého jenom pocitu," řekl ČTK. Drahoše považuje za vyrovnaného člověka, který se chová v diskusích kultivovaně a podporuje spolupráci. Volební účast byla podle něj nízká.

"Jsem rád, že se ve společnosti, v té naší společnosti, o které se říká, že je rozdělená, že se přeci jenom našlo tolik lidí, kteří podpořili pana Drahoše i přes to, že se o něm prostě trousily takové pověsti, že to je jenom slušný člověk a nic víc. To je nějaká nadávka v dnešní době, že je někdo slušný člověk? Úplně se zapomnělo na to, že to je odborník a manažer. Manažer, který vedl instituci, ve které bylo 8000 vědců," řekl ČTK herec Milan Šteindler, který doufá v to, že Drahoš získá podporu od voličů neúspěšných kandidátů.

Dále do La Fabriky přišli astronom Jiří Grygar, herečka Soňa Červená, hudebník Petr Janda, vědec Václav Pačes, historik Jaroslav Šebek nebo režisérka Olga Sommerová.

Témata:  Jiří Drahoš volby 2018 Jiří Grygar Petr Janda

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy