Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman získal podporu v obcích, které navštívil v listopadu

Miloš zeman v Poslanecké sněmovně
Miloš zeman v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Olomouc - Více než šedesátiprocentní podporu získal Miloš Zeman v 1. kole voleb ve Vápenné na Jesenicku, kterou navštívil během prezidentské návštěvy Olomouckého kraje v listopadu loňského roku.

Zemanovi v malé obci tehdy aplaudoval při setkání s obyvateli celý sál, jeho návštěvu v severním cípu regionu mu nyní lidé oplatili podporou 61,62 procenta hlasy. Jesenicko, kde svou návštěvu během pobytu v kraji ukončil, je také zároveň jedním ze šesti okresů v zemi, kde Zemanova podpora přesáhla nadpoloviční počet hlasů.

Podle informací Českého statistického úřadu (ČSÚ) dosáhla volební účast ve Vápenné 52 procent voličů, tedy 545 obyvatel. Zeman v celém kraji získal od voličů 45,15 procenta hlasů, na Jesenicku to bylo 51,65 procenta hlasů. Nejvyšší podporu měl na Jesenicku Zeman ve Velkých Kuněticích, kde dostal 70,56 procenta hlasů. Kromě Vápenné získal více než 60 procent hlasů také v Bernarticích, Mikulovicích, ve Staré Červené Vodě, Velké Kraši a Skorošicích.

Naopak nejméně hlasů dostal na Jesenicku v Ostružné, kde jej volilo 20,13 procenta voličů. Majitel tamního lyžařského areálu Petr Jonáš na sociálních sítích zveřejnil výzvu, že kdo přijde po volbách do jeho restaurace Jeřabinka s volebním lístkem Miloše Zemana, který tak nehodil do volební urny, bude mít pivo zadarmo. "Několik piv zadarmo jsme již rozdali. Dávali jsme ho na čestné slovo i těm, kteří volili jinde. Zemanovy volební lístky máme napíchané na starodávném háku vedle háku s účtenkami EET. Máme tak Babiše vedle Zemana," řekl dnes ČTK Jonáš.

Témata:  Miloš Zeman volby

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 20:44

Stoltenberg: Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy